Etiketten lezen
Eén van de belangrijkste zaken bij een gezonde voeding of afvallen is het etiketten lezen. Vaak is het voor de consument moeilijk te begrijpen wat er nu juist allemaal op het etiket vermeld staat, want fabrikanten zijn er een kei in om woorden te gebruiken die voor velen onbekend zijn.
Een etiket is verplicht op voorverpakte producten. Producten die in de winkel worden gesneden of verpakt (brood, groente en fruit,...) moeten niet voorzien worden van een etiket. In dat geval kan er informatie ingewonnen worden bij de verkoper.
Volgende zaken moeten VERPLICHT op de verpakking staan:
- De verkoopbenaming (vb. kaas, suiker, granen,...)
- De ingrediënten, inclusief de additieven (E-nummers)
- De allergenen
- De minimale houdbaarheidsduur (ten minste houdbaar tot) of de uiterste verbruiksdatum (te gebruiken tot)
- De bewarings- en verbruiksvoorschriften
- De naam van de fabrikant, de verpakker en/of de verkoper
- De gebruiksaanwijzingen
- De netto hoeveelheid van het product
De volgende productinformatie mag op de verpakking staan, maar is niet wettelijk verplicht:
- De prijs
- De voedingswaarde
- De streepjescode
De ingrediëntenlijst:
De ingrediënten zijn grondstoffen waaruit het product is samengesteld. De ingrediënten worden altijd in een vaste volgorde weergegeven in de ingrediëntenlijst, namelijk in afnemende volgorde van gewicht zoals ze voorkomen in het product. Bijvoorbeeld, je kijkt naar de ingrediëntenlijst op de verpakking van een ijsje. Het eerste ingrediënten die erop staat is suiker, dan wil het zeggen dat suiker het meeste voorkomt in het ijsje. Het tweede product is water, dan komt water het 2de meest voor in het ijsje. En ga zo maar verder.
Op het etiket van producten als sinaasappelsap, tomatensoep, koekjes met fruit,... moet er telkens ook vermeld worden hoeveel % tomaten of sinaasappelen of ander fruit in het product voorkomt.

E-nummers:
E-nummers zijn additieven of hulpstoffen die toegevoegd worden aan levensmiddelen. Vaak is dit om bepaalde levensmiddelen langer te laten bewaren, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van kleurstoffen, smaakversterkers,...
E100 - 199 = kleurstoffen
E200 - 299 = conserveermiddelen
E300 - 399 = antioxidanten
E400 - 499 = emulgatoren
E500 - 599 = diverse additieven
E600 - 699 = smaakversterkers
E700 - 799 = conserveermiddelen
E800 - 899 = antischuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
en diverse
E1400 - 1499 = gemodificeerde zemelen
Volgens de regelgeving zijn de stoffen veilig voor de gebruikte toepassingen. Maar niet alle stoffen zijn even veilig, en sommige ervan zijn ook omstreden. Pas dus goed op bij het gebruik van E-nummers, sommige mensen zijn allergisch en/of overgevoelig voor bepaalde hulpstoffen.
Voedingswaarde:
Het vermelden van de voedingswaarde (aantal gram eiwitten,
vetten, koolhydraten,...) op een etiket
is niet verplicht. Het is wel verplicht
als er op het etiket iets staat als 'light', 'cholesterolverlagend',
'suikerarm',... Alsook wanneer er extra
vitaminen en mineralen worden toegevoegd aan het product.
De voedingswaarde moet per 100 gram of 100 ml vermeld worden, daarnaast mag er
ook vermeld worden hoeveel voedingswaarde een portie geeft. Van zodra er ook vermeld wordt wat het
gehalte aan mineralen en vitaminen is, moet de hoeveelheid in procenten van de
aanbevolen hoeveelheden (ADH) ook worden vermeld.
(ADH is een standaardhoeveelheid die aangeeft hoeveel ongeveer dagelijks nodig
is van een bepaalde voedingsstof)

Dagelijkse voedingsrichtlijn (GDA):
De dagelijkse voedingsrichtlijn (GDA) geeft aan hoeveel procent een portie van het product bijdraagt aan wat een gezonde volwassene dagelijks zou mogen eten aan energie (kilocalorieën). Hierbij wordt er uitgegaan van een energie-inname van 2000 kcal per dag.

Opgelet met suiker:
Zoals al eerder vermeld zijn fabrikanten er een
kei in om 'moeilijke' begrippen te gebruiken.
Zo worden er duizend-én-één benamingen gebruikt voor ..... suiker.
Als je één van volgende begrippen ziet staan op de ingrediëntenlijst, is het
een schuilnaam voor suiker: aspartaam, aspartaam-acesulfaamzout, cyclamaat,
dextrose, erythritol, fructose, fructosestroop, galactose, glucose,
invertstroop, isomalt, lactitol, lactose, maltitol, maltodextrine, maltose,
melkpoeder, sacharose, steviol (stevia), tagatose, xylitol,...